Verslag gemeenteraad 16 december 2024
Maandag 16 december was het de eerste gemeenteraad voor onze ploeg van Visie 2330. Sandra Loomans en Tine van der Vloet vertegenwoordigen de stem voor deze partij in de gemeenteraad.
Als eerste groot punt kwam het huishoudelijk reglement op de agenda.
- We stelden voor om het volledige audioverslag van de gemeenteraad op de website te publiceren, om transparantie te bevorderen. Dit voorstel werd voorlopig niet aangenomen, maar er is hoop op toekomstige veranderingen.
- De briefwisseling is ook vaag omschreven. Inkomende en uitgaande post. Maar zoals iedereen weet wordt er minder en minder met de post verstuurd en meer en meer per mail. De mails, die ook voor de gemeenteraad bestemd zijn, missen wij tot op heden . En dat is als oppositie partij niet altijd gemakkelijk om dan van alles op de hoogte te zijn. Dit gaat men nu intern bespreken en ze laten ons nog weten hoe er hier verder mee wordt omgegaan.
- We vroegen of burgers aan het begin van de raad vragen kunnen stellen. De burgemeester vindt de toegankelijkheid al voldoende, wat wij teleurstellend vinden. Burgers betrekken is voor ons essentieel.
Conclusie: het reglement blijft ongewijzigd.
De deontologische code stond ook nog op de agenda. Sinds 2023 is het verplicht om ook een deontologisch commissie op te richten. Deze bestaat minstens uit 1 vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad. We konden hier niets van terug lezen in het document. Maar men kan niet alles in eens en de nieuwe deontologische commissie zou dan op de agenda komen te staan van januari. We volgen dit verder mee op.
Het AGB van de sporthal kwam ook nog even ter spraken. Daar is een lek in het dak, maar we zagen daar niet meteen middelen die voorzien zijn om dit aan te pakken. Men is er volop mee bezig en een dakwerker zou dit in het voorjaar van volgend jaar komen herstellen.
Het grootste agenda punt was de aanpassing van het meerjarenplan. Vele vragen werden door ons gesteld. Een greep uit de vragen kan u hier bekijken.
- We zien onder beleidsdoelstelling werk en economie dat er voor Faire Trade en korte keten maar weinig middelen worden voorzien. De uitgaven die men heeft voor de Spetsersbon bijvoorbeeld kan je hier terug vinden. Maar als Faire Trade gemeente zou je denken dat hier wel wat middelen zouden voorzien zijn. De uitleg dat de steun verspreid is, maakte het niet duidelijker.
- Net zoals de steun aan de landbouw. Enkel een paar honderd euro is voorzien is voor de werking van de GALT, de adviesraad, konden we hier vinden. Maar ook hier was het antwoord dat dat ook in andere posten zat zoals bij de vergunningen enzovoort.
- Bij de beleidsdoelstelling vrije tijd zagen we dat er geen budget is voorzien om materialen aan te kopen om ter beschikking te stellen aan het verenigingsleven. Het antwoord hier was dat er al heel veel aangekocht is de voorbije jaren en nu niets specifieks meer op tafel lag. Er werden ook veel dingen aangekocht door de jeugdraad of de Speleweiraad zelf. Maar moest men toch nog iets nodig hebben dan kan dat nog wel gevraagd worden.
- Ook kwam de steun voor de verenigingen voor de infrastructuur naar voor. Ook daar is voor 2025 nog niets voorzien. We vinden dat jammer, zeker als we kijken naar het Jeugdhuis. Dit is een verouderd gebouw wat dus hoge energiekosten met zich mee brengt voor hen omdat het bijvoorbeeld niet voldoende is geïsoleerd. Maar de renovatie is dus nog niet voor volgend jaar. Eind van het jaar wordt dan bekeken wat en hoe men dit ziet en wordt dan opgenomen in het nieuwe meerjarenplan. Hopelijk wordt het dan als eerste mee op de werklijst gezet.
- De Kolonie staat ook altijd op de agenda als het gaat over investeringen. Het is voor ons niet duidelijk welke subsidies men hier al heeft voor ontvangen en welke er nog komen op korte termijn. Voor de gemeente is dit een zware kost en moet men hiervoor gaan lenen om dit project rond te krijgen. Dat weegt serieus op de hele werking. Dit is een punt dat goed moet worden opgevolgd.
- Aanleg en onderhoud van het openbaar groen, een belangrijke post. Maar ook hier zijn er geen investeringen voorzien. Ook hier was het antwoord dat dit zit vervat in andere posten. Weer moeilijk om te volgen. Maar als je meer groen wil in de dorpskern zou je denken dat onder deze actie toch middelen zouden voorzien worden.
- Mobiliteit, iets waar elke Spetsers van wakker ligt. Hoe zit dat nu met dat mobiliteitsplan? Er zijn geen middelen voor het mobiliteitsplan voorzien, wat een gemiste kans is, gezien de nood aan verbeteringen in de infrastructuur.
Als laatste op de agenda hadden we nog enkele vragen in de rondvraag.
- Bij een nieuwe legislatuur hoort toch ook een nieuw beleidsplan. Dit zouden we kunnen ontvangen tegen eind 2025. Maar zijn er dan geen lijnen die jullie nu al uitzetten, was dan onze vraag. Men gaat verder hoe men bezig was en het verkiezingsprogramma zou ook een goed vertrek kunnen zijn voor de uitwerking van het beleidsplan.
- De Goordijk kwam al meerdere malen aan bod. Wat is hier nu beslist? De technische dienst gaat bekijken en meten wat hier mogelijk is en dan wordt er gestart met een proefopstelling. Deze gaat waarschijnlijk een wegversmalling zijn. Dat zou dan meteen ook de kussens van vooraan in de straat vervangen. Wordt dus ook nog vervolgd.
- Op het kruispunt van de Leest en Den Heerd staan vaak auto’s geparkeerd dat het zicht belemmerd, de veiligheid in het gedrang brengt en voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
Ook is dit een oversteekplaats voor veel schoolgaande kinderen. Is het parkeren half op de berm dan een oplossing? Heeft men een zicht op wie daar parkeert? Vele antwoorden kregen we nog niet van de schepen. Ook de andere uitrit van deze wijk, aan de Kerkenakker, werd aangehaald, want ook daar is dat probleem groot. De schepen heeft hier geen weet van. Jammere zaak , want er zijn al heel wat burgers dit gaan melden op het gemeentehuis. Het enige wat men dan te horen krijgt is dat ze niet de enigste zijn die dit meldt. Hopelijk pakt de gemeente dit nu eens deftig aan en gaat de veiligheid hier boven alles.
- In de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn staat uitdrukkelijk dat men vanaf 2025 in elke politiezone een deskundige dierenwelzijn moet zijn. Volgens de burgemeester is er al voldoende kennis nu al aanwezig en gaat er niet veel veranderen. Op de vraag waar de burgers terecht kunnen met bezorgdheden rond dit dierenwelzijn werd er verwezen naar de plaatselijke politie. Zij zouden dan dit doorgeven zodat de persoon met de nodige expertise dit verder kan opnemen.
- In de begroting van 2024 staan de toegankelijke deuren ingeschreven voor het gemeenschapscentrum en het gemeentehuis, maar dit voorlopig nog zonder resultaat.
Op de gemeenteraad hoorde we dat men samen met INTER eind november heeft bekeken hoe men dit het best kan aanpakken. Dit werd al meerdere malen geopperd vanuit de oppositie, eindelijk is hier nu werk van gemaakt. In 2025 gaat men dit verder aanpakken en gaat de toegankelijkheid van deze gebouwen er op vooruit gaan!
Conclusie: Een drukke eerste gemeenteraad met veel aandachtspunten en een duidelijke noodzaak voor verbeteringen in communicatie en betrokkenheid van burgers. We blijven deze onderwerpen opvolgen om de transparantie en participatie te waarborgen. 😊