Statuten Feitelijke Vereniging “Visie 2330”
Artikel 1: Naam, Zetel en Duur
- Naam: De partij draagt de naam "Visie 2330”
- Zetel: De maatschappelijke zetel van de partij is gevestigd te Merksplas, Den Outer 20
- Duur: De partij wordt opgericht voor onbepaalde tijd.
Artikel 2: Doel en Waarden
- Doel: Het bevorderen van de belangen van de inwoners van Merksplas door actief deel te nemen aan de lokale politiek.
- Waarden: De partij onderschrijft de volgende kernwaarden:
- Integriteit en transparantie
- Verantwoordelijk bestuur
- Participatie van burgers
- Duurzaamheid en innovatie
Artikel 3: Lidmaatschap
- Voorwaarden: Lidmaatschap staat open voor elke inwoner van Merksplas die de doelstellingen en waarden van de partij onderschrijft. Extreem gedachtengoed valt hier buiten.
- Aanmelding: Aanmelding gebeurt door het invullen van een inschrijvingsformulier en goedkeuring door het partijbestuur.
- Er kan een jaarlijks lidgeld gevraagd worden: te bepalen door het Dagelijks Bestuur.
- Beëindiging: Lidmaatschap eindigt door vrijwillige uitschrijving, verhuis, overlijden of uitsluiting door het partijbestuur op basis van het niet naleven van de statuten.
Artikel 4: Organen van de Partij
- Algemeen Bestuur: Het hoogste orgaan van de partij is het Algemeen Bestuur, bestaande uit alle leden.
- Dagelijks Bestuur: Het Dagelijks Bestuur bestaat uit de Voorzitter, Ondervoorzitter, Secretaris en Penningmeester. Zij worden gekozen door het Algemeen Bestuur voor een periode van 3 jaar. Zij voeren het partijprogramma uit en controleren de strategie.
- Verkozen gemeenteraadsleden van Visie 2330 en afgevaardigde van BCSD ( Bijzonder Comite Sociale Dienst) maken eveneens deel uit van het Dagelijks Bestuur.
- Commissies: Het Dagelijks Bestuur kan commissies instellen voor specifieke taken of projecten. Deze komen overeen met de speerpunten in het politieke programma. De speerpuntverantwoordelijken maken geen deel uit van het Dagelijks Bestuur. Doel is om tijdens de lopende legislatuur actieplannen op te stellen en bijhorende projecten op te starten
- Specifieke verantwoordelijkheden: deze worden bepaald door het Dagelijks Bestuur en omvatten maar is niet limitatief : communicatieverantwoordelijke, verantwoordelijke voor events. De specifieke verantwoordelijken maken geen deel uit van het Dagelijks Bestuur.
- Afgevaardigden in de gemeentelijke Adviesraden. Leden worden aangemoedigd om deel te nemen in gemeentelijke adviesraden. Deze leden maken geen deel uit van het Dagelijks Bestuur.
- Politieke Cel: ter voorbereiding van de gemeenteraadsvergaderingen. Zij verzorgen het operationele luik. Hierin zetelen het Dagelijks Bestuur, verkozen gemeenteraadsleden en afgevaardigde BCSD, speerpuntverantwoordelijken, specifieke verantwoordelijken en afgevaardigden in de gemeentelijke Adviesraden.
Artikel 5: Vergaderingen
Realisatie van het partijprogramma gebeurt door
- Actief mee te werken, informatie te delen en de samenwerking binnen de vergaderingen voorop te stellen en in het bijzonder door zich te houden aan de gemaakte afspraken.
- Open dialoog is hierin belangrijk waarbij inhoudelijke besprekingen niet openbaar worden gemaakt tenzij anders beslist binnen de vergadering.
- Meningsverschillen worden binnen de groep uitgepraat en niet openbaar.
- Bij de lokale verkiezingen wordt een partijprogramma opgesteld door Het Dagelijks Bestuur en goedgekeurd door het Algemeen Bestuur.
- Algemene Vergadering: Minstens één keer per jaar wordt een Algemene Vergadering gehouden, waarin het Dagelijks Bestuur verslag uitbrengt en de leden besluiten nemen over het beleid van de partij.
- Buitengewone Vergadering: kan worden bijeengeroepen door het Dagelijks Bestuur of op verzoek van ten minste een derde van de leden.
- Dagelijks Bestuur: minstens 8 keer per jaar
- Politieke cel: minstens 1 keer bij elke gemeente/OCMW raad
- Klankbord : om de wisselwerking met de bevolking te houden/ te verstevigen wordt op regelmatige tijdstippen een informeel moment georganiseerd.
Artikel 6: Financiën
- Inkomsten: De inkomsten van de partij bestaan uit
- lidmaatschapsbijdragen, giften en andere wettelijk toegestane bronnen.
- Afdrachten door de vertegenwoordigers van de partij van 10% van hun zitpenning, voor studenten of personen zonder inkomen wordt dit verminderd naar 7,5%
- Uitgaven: De uitgaven van de partij worden gedaan in overeenstemming met het goedgekeurde budget en ter bevordering van de doelstellingen van de partij.
Artikel 7: Codex
- Principes: Respect voor de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden.
- Gedragsregels: Leden moeten zich integer en verantwoordelijk gedragen, zowel binnen als buiten de partij.
- Verantwoordelijkheid: Verkozen vertegenwoordigers dienen te handelen in het belang van de gemeenschap en verantwoording af te leggen aan de leden.
Artikel 8: Wijziging van de Statuten
- Voorstel: Wijzigingen aan de statuten kunnen worden voorgesteld door het Dagelijks Bestuur of door ten minste een derde van de leden.
- Goedkeuring: Wijzigingen treden in werking na goedkeuring door een tweederdemeerderheid van de aanwezige leden op een Algemene Vergadering.
Artikel 9: Ontbinding
- Besluit: De partij kan worden ontbonden door een besluit van het Algemeen Bestuur, genomen met een tweederdemeerderheid van de stemmen.
- Vereffening: In geval van ontbinding wordt het vermogen van de partij besteed in overeenstemming met de doelstellingen van de partij of aan een goed doel, te bepalen door het Algemeen Bestuur.
Artikel 10: Slotbepalingen
In gevallen waarin de statuten niet voorzien, beslist het Dagelijks Bestuur in de geest van de statuten en waarden van de partij.
Gehouden te Merksplas, datum, 15/04/2025.